top of page
exclusive art collection - bodymask
De collectie BODY MASK bestaat uit twee onderdelen en gaat over individuele uitstraling. Beide ontwerp onderdelen bestaan uit lichaam extensies en fungeren als een middel tot zelfpresentatie. Waarbij je jezelf naar buiten toe kunt wapenen, door middel van een harnas. Dit idee is ontstaan vanuit mijn eigen gevoel van kwetsbaarheid en de behoefte aan geborgenheid. In de hedendaagse wereld worden we door social media continu geconfronteerd met het promoten van de ‘perfecte’ lichaamsvorm en hoe ook wij daaraan worden geacht te voldoen. Ik creëer lichaamsextensies scheppen om onze kwetsbaarheid te transformeren in een kracht en een onaanraakbaarheid.

 

Inspiratie voor mijn ontwerpen zijn de dierenwereld en hoe etnische volkeren hun trots, individuele kracht en behoefte tot imponeren vormgeven. Daarbij speelt visuele communicatie door middel van vorm en kleur een grote rol. Felle kleuren en specifieke combinaties ervan dienen ter intimidatie of als waarschuwing. Deze kracht van kleuren heb ik ook ingezet in mijn collectie.

 

Een andere inspiratiebron voor mijn werk zijn alle details in de wereld om mij heen. De vormentaal van BODY MASK is vanuit deze focus op het kleine willekeurige detail ontstaan. Samen met mijn kleurkeuzes is het een visuele reis van inspirerende structuren, die ik opmerk in mijn eigen omgeving en fotografeer. Ik kijk met een grafische blik, waarbij ik bijvoorbeeld niet een fruitmand zie, maar de curves en structuren ervan. Uit deze structuren creëer ik patroonmatigheid door detailvergroting, spiegeling, repetitie van de vormelementen en door te spelen met gelaagdheid, waardoor er een labyrintisch vormeffect ontstaat. In het eindresultaat herken je de oorsprong van de vormelementen niet meer.

 

Bij de BODY MASK SUIT collectie fungeren de vormpatronen als constructie, om daarop het kleurpatroon te projecteren. Door de vormpatronen te laseren en aan elkaar te bevestigen ontstaat er een nieuw silhouet om het lichaam. Het lichaam zelf is nog deels zichtbaar door de harnasconstructie en geeft er stand aan. Deze wereld schetst een context en de sfeer voor de BODY MASK SHOES collectie. In deze draagbare accessoires komt een karakter naar voren, dat trots en zelfverzekerd is en dat de eigen kwetsbaarheid weet te om te zetten in een kracht.

 

Bij de BODY MASK SHOES collectie verbergt het schoenvolume de voetvorm en de prints benadrukken dit vervreemdende effect nog sterker. Ik ben gefascineerd door hoe grafische patronen volumes kunnen accentueren en visuele verwarring kunnen brengen. Terwijl het harnas dient als buitenbewapening, die stand krijgt door het lichaam, is bij de schoenen een skelet constructie ingezet, waar het patroon in textiel gespannen wordt. Daarnaast is uit de binnen constructie een reeks sandalen ontwikkeld. Ik zie mijn schoenen als draagbare prototypes van een hedendaags modebeeld.

 

Als ontwerper start ik vanuit mijn gevoel voor kleur en vorm, zonder nog te veel te denken aan functionaliteit. Verwondering over het alledaagse speelt een belangrijke rol in mijn werk. Ik speel en bouw met vormen, volumes en kleur rondom het menselijk lichaam. Daarna ga ik rationeler te werk en zoek ik naar heldere volumes. Meestal bouw ik een constructie op uit geometrische vormen, waarbij ik ook een specifieke logica volg in mijn werkwijze.

bottom of page